Lessen uit de pandemie

Nu de pandemie ten einde komt, merkte ik aan de ene kant alsof we zo weer terug het oude normaal in gingen, zonder een blik terug te werpen. Ik miste eigenlijk een soort van evaluatie: Wat hebben we hier van geleerd? Wat nemen we mee naar het nieuwe normaal?

Aan de andere kant zag ik een groep mensen die niet perse uitkeek naar het oude normaal. Zij vonden de rust eigenlijk wel fijn, ze hadden eindelijk de ruimte om te groeien en waren erg blij dat ze op verjaardagen geen 3 zoenen meer hoefden te geven.

Ook ik heb een fijne ervaring gehad met de pandemie: ik had zoveel ruimte om mezelf te ontdekken en nieuwe dingen te leren.

Naar aanleiding van deze gedachtegang heb ik verschillende mensen de vraag gesteld wat zij geleerd hebben van de pandemie. Hebben ze iets over zichzelf geleerd? hebben ze andere prioriteiten gesteld? Wat nemen ze mee naar het ‘nieuwe’ normaal?

Deze informatie heb ik omgezet naar quotes en hier zijn mooie, suggestieve illustraties bij gemaakt. Het is een fijn boekje om doorheen te bladeren en om eens bij te bedenken wat jij zelf uit de pandemie hebt gehaald.